Bir kadın yaşamı boyunca yaklaşık 450 defa menstruasyon sürecini yaşar. Tüm süreç ortalama olarak 28 gün içerisinde gerçekleşir. Bazen menstrual döngünün çeşitli dönemlerinde birçok nedene bağlı olarak belirgin bir ağrı hissi meydana gelebilir. Adet sancısı pek çok kadının hayatını sıkıntıya sokmuştur.
Dismenore ağrılı adet görmeyi ifade eden ve adet sancısını tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir. Dismenore, genellikle adet kanamasının meydana gelmesinden hemen önce, alt karın bölgesinde zonklayıcı ve kramp şeklinde bir sancı olarak hissedilir.
Adet sancısı bazı kadınlarda aşırı derecede bir rahatsızlığa neden olmazken, bazı kadınlarda günlük aktiviteleri kısıtlayacak boyuta varabilir.
Medikal tedavi yöntemleri dışında evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler ile de adet sancısında rahatlama sağlanabilir:
-
Kasık veya sırt bölgesine sıcak su torbası konulması
Alt karın bölgesine veya sırta yapılacak sıcak uygulamalar adet sancısının hafifletilmesinde etkili olabilir. Sıcak su torbası dışında ılık bir banyo yapmak ya da sıcak havlunun bu bölgelerde uygulanması da adet sancısının giderilmesinde başvurulabilecek diğer yöntemlerdir.
-
Alt karın bölgesine rahatlatıcı masaj yapılması
Yaklaşık olarak 20 dakika, alt karın bölgesine masaj yapılması adet sancısının dindirilmesine katkı sağlayabilir. Aynı zamanda masaj yapılırken esansiyel yağ olarak sınıflandırılan lavanta ya da misk adaçayı yağı kullanımı ile ağrının süresi ve yoğunluğunda hafifleme gerçekleşebilir.
-
Fiziksel egzersiz yapılması
Fiziksel aktiviteler esnasında vücutta salgılanan endorfin kimyasalı adet sancısının hafiflemesine katkı sağlayabilir. Ağır fiziksel egzersizler yerine yürüyüş ya da yoga gibi hafif egzersizlerin tercih edilmesi adet sancısının hafifletilmesinde daha uygun kabul edilir.
-
Besleyici ancak ağır olmayan gıdaların tüketilmesi
Adet sancısından şikayet eden kişilerin o dönem içerisindeki beslenme planlarında işlenmemiş liften zengin ürünlerin ve bitkisel ağırlıklı gıdaların yer alması söz konusu şikayetlerinde rahatlama sağlayabilir. Papatya çayı ağrı duyusunu taşıyan sinirlerde rahatlatıcı etki yapması nedeniyle adet sancısına iyi gelen çay olarak kabul edilir.
Fındık, badem ve kabak çekirdeği manganez mineralinden zengin besinlerdir. Manganez adet döneminde ağrıya sebep olabilecek krampların azalmasına katkı sağlayabilir. Aynı zamanda adet kanaması ile demir kaybı meydana gelir. Demir eksikliğinin oluşmasını önlemek adına tavuk, balık ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi önerilmektedir.
-
Bazı gıdaların tüketiminin sınırlandırılması
Adet görme sürecinde ekstra bir şişkinliğe neden olabilecek besinlerin daha az tüketilmesi adet sancısının dindirilmesinde katkı sağlayabilir. Yağlı yiyecekler, alkol, gazlı içecekler, kafein içeren sıvılar ve tuzlu gıdalar tüketiminin sınırlandırılması halinde adet sancısını hafifletici etki yapabilecek besinlere örnek teşkil eder.
UZMAN HEKİMLERE BAŞVURABİLİRSİNİZ.
Adet ağrısının önlenmesinde non steroid antiinflammatuar olarak bilinen ağrı kesiciler ilk sıradadır. Adet sancısına aşağıdaki ilaçler iyi gelmektedir;
. Ibuprofen içeren ilaçlar,
. Mefenamic asit içeren ilaçlar,
. Naproxen içeren ilaçlar.
Adet sancısı için ağrı kesici ilaçlara brufen retard, ponstan forte, apranax fort gibi ilaçlar örnek olarak verilebilir. Çok sayıda ticari eşdeğerleri vardır.
Adet sancısı tedavisinde östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol ilaçları ikinci seçenektir. Depo halinde progesteron ilaçları (depoprovera) yada cilt altı implantlarının (nexplanon) adet sancısını azalttığı da görülmüştür.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.