Alzheimer Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

alzheimer hastaligi
alzheimer hastaligi

Alzheimer, yaygın görülen bir Demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında azalmaya neden olan bu hastalıkta belirtiler yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar. Hastalığın ileri evrelere gelmesi yıllar sürebilir.

İlerleyici bir hastalık olması nedeniyle Alzheimer’da erken belirtiler genellikle son yaşanan olayların unutulması şeklinde görülürken birkaç yıl içerisinde bireyler günlük aktivitelerini tek başlarına gerçekleştirmekte zorlanacak hale gelebilirler.

Sosyal beceriler, davranışlar ve mantıklı düşünme yeteneği de zamanla olumsuz etkilenir. İleri evre Alzheimer hastaları çoğunlukla bir kişiyle karşılıklı olarak sohbet edebilme yeteneğini kaybeder, kendilerine yöneltilen sorulara ve çevrelerinde gelişen olaylara yanıt vermekte güçlük çekmeye başlarlar.

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alzheimer başlangıcı belirtileri genellikle küçük çaplı hafıza sorunları olmakla birlikte son günlerdeki konuşmaların, yaşanan olayların unutulması; kişilerin, nesnelerin ve yerlerin isimlerinin hatırlanamaması gibi semptomları içerir.

– Kaygı ve depresyon

– Bilinç bulanıklığı

– Bulundukları ortama adapte olmakta zorlanma

– İyi bildikleri yerlerde kaybolma durumu

– Konuşma ve dil becerilerine sorun yaşama

– Saldırganlık

– Aile ve arkadaşlarından olağan dışı taleplerde bulunma

– Çevreye karşı şüphe duyma

– Halüsinasyon ve sanrılar görme

– Motivasyon, öz saygı ve öz güven düşüklüğü

– Günlük aktivitelerini yardım almadan yapmakta zorluk çekme

– Hatırlayamadıkları olayları inkar etme

Hastalığın ilerlemesiyle birlikte bu belirtiler şiddetini artırarak hastanın aile bireylerini tanıyamaması, yakın geçmişini tamamen unutması ve kendini dahi tanımakta güçlük çekmesi gibi çok daha ileri boyutlara ulaşır. Bu durumda hastalar genellikle günlük yaşamlarını devam ettirebilmeleri için bir bakıcıya muhtaç hale gelebilirler.

NEDENLERİ NELERDİR?

Uzun yıllar bilimsel araştırmalara rağmen hastalığın gelişim nedeni henüz kesin olarak belirlenebilmiş değildir.

OLASI NEDENLERİ;

. Ailede Alzheimer geçmişi bulunması

. Uyku düzeni bozuklukları

. İleri yaş

. Down sendromlu olma durumu

. Geçmişte yaşanan kafa travmaları

. Uyku düzeni bozuklukları

. Yetersiz fiziksel aktivite

. Obezite olma durumu

. Sigara kullanmak veya pasif olarak sigara dumanına maruz kalma

. Yüksek tansiyon

. Yüksek kolesterol

. Diyabet tip hastalıkları

. Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenme

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat bazı uygulamalar ile hastalığın hastada oluşturduğu semptomların azaltılması veya ortadan kaldırılması ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması mümkün olabilmektedir.

Hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve hastalığın araştırılmasına yönelik olan muayene ve gerekli tanı testlerini yaptırmalısınız. Hastalığın teşhis edilmesi durumunda tedavi sürecine bir an önce başlanmasını sağlayarak hastalığın ilerleyişini önemli ölçüde yavaşlatabilirsiniz.

Ailesinde Alzheimer geçmişi bulunan fakat henüz hastalığa ilişkin bir teşhis almamış kişilerde hastalığın kesin oluşum nedeni bilinemediğinden dolayı yalnızca risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik önlemler alınabilir.

Örneğin;

. Sigara, alkol ve kötü alışkanlıklardan uzak durma

. Sağlıklı ve dengeli beslenme

. Spor yapma

Alzheimer teşhisi konulan hastalarda tedavi süreci hastanın yaşı, hastalığın ilerleme düzeyi ve eşlik eden diğer hastalıklar da göz önünde bulundurularak kişiye özgü olarak tedavi uygulanır.

Alzheimer hastalarının ev ortamında gerekli düzenlemeler yapılmalı ve özellikle de yalnız yaşamak zorunda olan hastalar için evde unutkanlığı önleyici ve hatırlamayı kolaylaştırıcı önlemler alınmalıdır. Bunlar evin belirli yerlerine asılacak notlar veya dikkat çekici işaretler olabilir. Hastalığa ilişkin semptomların azaltılması ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla hekim tarafından birtakım ilaçların kullanımı önerilebilir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın