Diğer bir adı da Kobalamin olan B12 vitamini diğer B vitaminlere göre suda çözülebilen bir vitamindir. Kimyasal yapısı oldukça karmaşık olan B12 vitamini merkez bölgesinde biyokimyasal olarak oldukça nadir bulunan kobalt mineralinden dolayı kobalamin adını da bu mineralden almıştır.
B12 vitamini, hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. İnsan vücudunda kalın bağırsak ve ince bağırsakta az miktarda sentezlenebilen vitamin, yüksek ısıya maruz kaldığında fonksiyonunu yitirir. B12 vücut içinde birçok mekanizmada görev almaktadır.
B12 VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE VARDIR ?
. Karaciğer, dalak gibi sakatatlar: Özellikle kuzu ciğerinde B12 vitamin değeri oldukça yüksektir.
. Midye, istiridye, yengeç, ıstakoz, karides gibi kabuklu deniz ürünler: yüksek derecede B12 vitamini içerir.
. Alabalık, ringa, uskumru, somon, deniz tarağı, ve ton balığı: B12 vitamin kaynağıdır.
. Süt, yoğurt, peynir, kefir: Doğal, organik olarak tercih edilmeli ve tüketilmelidir.
. Yumurta: Tavuk, kaz, ördek yumurtaları B12 vitaminin en zengin kaynakları arasında yer alır.
. Kırmızı et: Özellikle sığır ve kuzu etleri yüksek oranda B12 içerir.
Vücudumuzun her vitamine ihtiyacı vardır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ya da gerekli gücünü koruması açısından bu durum çok önemlidir. Özellikle sinir sistemi ve hafıza güçlendirici olarak B12 vitaminin alınması büyük önem taşımaktadır.
B12 vitamini sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar, hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardımcıdır.
B12 vitamini eksikliğinde yürüme bozukluğu, kronik yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları, bayılmalar, mide bulantısı, kusma, fazla gaz çıkarma, baş dönmesi, uyku hali, karaciğer büyümesi, göz bozuklukları, halüsinasyonlar, baş ağrıları, dil enfeksiyonu, huzursuzluk, zor nefes alma, hafıza kaybı, sinirsel bozulmalar, kalp çarpıntısı, kansızlık, kulaklarda çınlama, omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.