Depresyona Ne Sebep Olur?

Majör depresif bozukluk olarak da bilinen depresyon, genellikle yoğun üzüntü, enerji eksikliği, düşük ruh hali ve ilgi kaybı ile ilişkilendirilir. 1 Bu semptomlar hafif veya şiddetli şekillerde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, en yaygın ruh sağlığı durumlarından biri olmasına rağmen, depresyonun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Uzmanlar, genetik, stres ve sağlık koşulları gibi çeşitli faktörlerin olabileceğine inanıyor.

Amerikan Psikiyatri Birliği, altı ABD’li yetişkinden birinin yaşamları boyunca depresyon yaşadığını tahmin ediyor. Ancak bir kişinin depresyon deneyimi – ve bunun altında yatan neden – çok bireyseldir. Depresyona eğilimli olduğunuzu düşünüyorsanız veya depresif belirtileriniz varsa, depresyon riskinizi anlamak, destek ve tedavi bulmak için adımlar atmanıza yardımcı olabilir.

Bazı potansiyel depresyon nedenlerine ve tetikleyicilerine bakalım. Artı, nasıl ve ne zaman yardım isteneceği.

Beyin kimyası

Beyninizde, vücudunuza nasıl çalışacağını söyleyen nörotransmiterler olarak bilinen kimyasallar bulunur. Nörotransmiterler dopamin veya serotonin (her ikisi de kendini iyi hissettiren hormonlar) çok yüksek veya çok düşükse, ruh haliniz etkilenebilir. Araştırmacılar, dopaminin kendinizi motive ve ödüllendirilmiş hissetmenize yardımcı olduğundan, herhangi bir dopamin işlev bozukluğunun ilgi ve motivasyon kaybı gibi depresif semptomlara yol açabileceğini teorileştiriyor. Bu dengesizliğe neden olan şey değişir, ancak araştırmacılar travma ve stresin dopamin sorunlarını tetikleyebileceğini düşünüyor.

Depresyon ve serotonin arasındaki bağlantı daha da az anlaşılmıştır. Düşük serotonin seviyeleri depresyona neden olmuyor gibi görünüyor, ancak serotonin ruh halinizi etkileyen duyguları işlemenize yardımcı oluyor. Artan serotonin seviyeleri de depresyon tedavisinde etkili bir yol olabilir.

Bu nedenle, depresyon genellikle seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) veya serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI’ler) gibi bu beyin kimyasallarını etkileyen ilaçlarla tedavi edilir.

Genetik

Depresyonu olan veya olan aile üyeleri olan kişilerin depresyon geliştirmesi daha olasıdır. Bir noktada depresyon geçirmiş olmanız, yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde depresyon riskinizi de artırır.

Araştırma ayrıca, depresyonu olan kişilerin, onları duruma yatkın hale getiren genetik varyantlara sahip olabileceğini düşündürmektedir. Tam olarak kanıtlanmamış olsa da, bu değişkenler beyin kimyasında depresyona bağlı değişikliklere neden olabilir. 5

 

Tiroid Bozuklukları

Depresyon belirtileriniz varsa, sağlık uzmanınız tiroidinizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edebilir. Boynunuzdaki bu bez, ruh haliniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki ve sinir sisteminizdeki birçok işlevi etkileyen temel hormonları üretir.

Düşük seviyelerde tiroid hormonu ürettiğiniz bir durum olan hipotiroidizm, depresyon semptomlarıyla ilişkilendirilmiştir . 6 Diğer az aktif tiroid semptomları arasında yorgunluk, eklem ve kas ağrısı, soğuğa duyarlılık ve kuru cilt veya saç bulunur. Depresyonunuz için hipotiroidizm sorumluysa, hormonların yerini almaya yardımcı olan ilaçlar durumu yönetmenize yardımcı olabilir.

 

Beslenme Eksiklikleri

Dengesiz bir diyet herkesin ruh halini etkileyebilirken, araştırmalar depresyonu olan kişilerde genellikle omega-3 yağ asitleri, B vitaminleri, magnezyum ve çinko eksiklikleri olduğunu gösteriyor. Bu besinlerin tümü, sağlıklı beyin işlevi için gerekli olan nörotransmitterlerin oluşturulmasına veya yardımcı olmasına yardımcı olur. 8 Ancak diyetin tam olarak nasıl depresyona yol açabileceği kanıtlanmamıştır.

Örneğin, Omega-3 yağ asitleri, beyninizin duygusal davranışı işlemesine ve ruh halinizi düzenlemek için gereken serotonin nörotransmisyonuna yardımcı olur. Araştırma ayrıca, omega-3 yağ asitlerinin takviye edilmesinin bazı depresyon vakalarının tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

 

Adet

Adet gören kişiler, adet öncesi disforik bozukluk (PMDD) adı verilen bir depresyon biçimi yaşayabilir . Durum, adet döneminizden bir veya iki hafta önce ciddi adet öncesi sendromu (PMS) semptomlarına ve düşük ruh haline neden olur. PMDD ayrıca kramplar, şişkinlik, meme hassasiyeti ve baş ağrısı gibi fiziksel semptomlara da neden olabilir. 10

Halihazırda anksiyete veya depresyonunuz varsa, PMDD ile başa çıkma olasılığınız daha yüksektir. Adet döngüsü sırasındaki hormonal değişimler de serotonin seviyelerini bozabilir ve kendinizi depresif hissetmenize neden olabilir. Size PMDD teşhisi konulursa, sağlık uzmanınız terapi, hormonal doğum kontrolü veya antidepresanlar gibi tedaviler önerebilir.

 

Gebelik

Hamilelik, hormonal değişimlere, strese ve depresyona yol açabilecek duygusal ve fiziksel taleplere neden olur. Tıbbi olarak perinatal depresyon olarak bilinen bu tür depresyonu hamilelik sırasında (doğum öncesi depresyon) ve doğumdan sonra ( doğum sonrası depresyon ) yaşayabilirsiniz. Genetik, perinatal depresyon riskinizi de artırabilir.

Depresyon, kendinize ve başkalarına bakmayı zorlaştırabilir, ancak ilaç tedavisi, terapi veya her ikisinin bir kombinasyonu genellikle kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

 

Mevsimsel Değişiklikler

Daha karanlık olan sonbahar ve kış aylarındaki mevsimsel değişiklikler, mevsimsel afektif bozukluk (SAD) adı verilen bir tür depresyona yol açabilir . Bunun nedeni, güneş ışığına maruz kalmamanın vücudunuzun hormonları ve ruh halinizle ilgili diğer vücut fonksiyonlarını düzenleyen sirkadiyen ritmini değiştirebilmesidir.

Işık terapisi genellikle SAD tedavisine yardımcı olmak için kullanılır ve depresyon semptomları tipik olarak ilkbahar ve yaz aylarında düzelir.

 

Depresyon Risk Faktörleri

Belirli yaşam deneyimleri ve çevresel faktörler, özellikle diğer sağlık veya genetik faktörler nedeniyle zaten risk altındaysanız, depresyon geliştirme riskinizi artırabilir. Bu risk faktörleri mutlaka depresyona neden olmaz, ancak bazı insanlarda depresyonu tetikleyebilir.

Olumsuz Çocukluk Deneyimleri

Çocukluk, beyninizi ve kişiliğinizi geliştirmede önemli bir rol oynar. Araştırmalar, istismar gibi erken çocukluk dönemindeki ciddi stresin beyin fonksiyonlarını temelden değiştirebileceğini ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde şiddetli depresyona yol açabileceğini gösteriyor. 2

Madde Kullanım Bozuklukları

Alkol kullanım bozukluğuna sahip olmak ve depresyon sıklıkla bağlantılıdır. Bazı insanlar da moral bozukluğunu içki içerek giderebilir, bu da sorunu daha da kötüleştirir. Alkol, teknik olarak, vücudunuzun iyi hissettiren beyin kimyasallarını nasıl dengelediği de dahil olmak üzere, vücut fonksiyonlarını yavaşlatan bir depresan olarak kabul edilir. Daha fazla alkol almak, depresyon geliştirme riskinizi artırır. 13

Sigara içen kişilerin de depresyona girme olasılığı daha yüksektir, ancak kesin nedeni bilinmemektedir.

ilaçlar

Bazı reçeteli ilaçlar, ruh halini düzenlemeye yardımcı olan nörotransmitter düzeylerini değiştirerek depresyon riskini artırabilir. Örneğin, nöbet bozukluklarını, Parkinson hastalığını, migreni ve kardiyovasküler sorunları tedavi eden ilaçlar, depresyon semptomlarına neden olabilir. 15 Bazı antibiyotikler ve antifungal ilaçlar da moral bozukluğuna neden olabilir.

İlaç kullanıyorsanız ve bunun ruh halinizi etkileyebileceğini düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun.

Uyku eksikliği

Depresyonun yaygın bir belirtisi, uyku güçlüğünü içerebilen uyku değişiklikleridir. Ancak uyku yoksunluğu ve uykusuzluğun depresyon riskinizi artırabileceğine dair kanıtlar da var.

Kötü bir gece uykusu ruh halinizi bozabilir ve uzun süreli uyku eksikliği de ruh sağlığınızı etkileyebilir. Araştırmalar, uykusuzluğa sahip, depresyonda olmayan kişilerin, yeterince uyuyanlara göre depresyon geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. 16

Stres

Büyük geçişler, ayrılıklar, keder ve kayıp gibi stresli yaşam koşulları ruh halini etkileyebilir. Ötekileştirilmiş bir topluluğun parçası olmak da izolasyon gibi depresyona katkıda bulunabilir. Özellikle geç yetişkinlikte kronik bir hastalık yaşamak, depresyon geliştirme riskinin artmasıyla da bağlantılıdır.

Depresyon, stresli durumlarla ilgili olumsuz düşünme kalıplarından kaynaklanabilir. Psikoterapi, insanların zor koşullar hakkında farklı düşünmelerine ve sonuç olarak depresyon semptomlarını iyileştirmelerine yardımcı olabilir. 18

 

Hızlı Bir İnceleme

Beyin kimyasalları ve hormonlarıyla ilgili çeşitli genetik, sağlık ve çevresel faktörler depresyona neden olabilir. Depresyonunuz olabileceğini düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşmak başlamak için iyi bir yerdir. Bir terapiste veya başka bir akıl sağlığı uzmanına görünmek de yardımcı olabilir.

Kendinizi sürekli üzgün ve umutsuz hissediyorsanız ve bu duygular günlük aktivitelerinizi etkilemeye başlıyorsa, yardım alma zamanı gelmiştir. Mücadele ettiğinizi kabul etmek ve yardım istemek savunmasız hissettirebilir, ancak yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olabilecek birkaç etkili tedavi vardır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın