- Tarhana çorbası vücuttaki tuzun atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarına önerilen besinler arasındadır.
- Tarhana da yoğurt ve birçok bitki kullanıldığı için sindirimi kolaylaştırmasıyla bilinir.
- Bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürür.
- Kemik gelişimini destekler ve güçlendirir.
- Kötü kolesterolü azaltır, yüksek tansiyonu düşürür.
- Ciltteki kırışıklıklarını geciktirir ve saç dökülmesini azaltır.
- İçerisinde bulunan karbonhidrat sayesinde halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelir.
- Süt ile yapıldığında bebekler için ideal besin niteliğindedir.
- Zihinsel gelişimi destekler.
Tarhanada Ne Vitaminler Var?
Tarhananın içerisinde A, B ve C vitamini mevcuttur. Özellikle B vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir. Bunun yanı sıra kalsiyum, çinko, demir, iyot, kükürt ve bol miktarda fosfor barındırır.
Tarhana Çorbasının İçinde Neler Var?
Genellikle yaz aylarının sonlarına doğru hazırlanan ve kış için kurutulan tarhana çorbasının içerisinde kırmızı biber, yoğurt, maydanoz, nohut ve soğan vardır. Bu malzemelerle hamur elde edildikten sonra doğranmış yeşillikler ilave edilir ve mayalanması için 4 gün beklenir. Kurumaya başladığında ise mutfak robotundan geçirilerek toz haline getirilir. Tarhana güneşte en az 2 gün en çok 5 gün bekletilmelidir.
Tarhana Zayıflatır Mı?
İçerisinde birçok mineral barındıran tarhana çorbasının orta boy kasesi 115, büyük boy kasesi ise yaklaşık 180 kaloridir. Diyet listelerine ekleyebileceğiniz bir porsiyon tarhana çorbası ile zayıflamak mümkündür. Uzun süre tokluk hissi verdiği için, aşırı yemek tüketimi önlenebilir.
Ege’de doğmuş, büyümüş biri olarak tarhana tutkunu olduğum doğrudur. Tarhana, kış hazırlıklarının assolistidir Anadolu’da. Büyükannemin tarhana kullanarak yaptığı ısırgan otlu cevizli erişte, bükme, gözleme ve su böreğinde tarhanayı kullandığı tarifsiz tatlar hala damağımda… Ninelerimin tarhanayı çorba dışında farklı tariflerde kullanması ilham verdi.
İçinde 18 doktor var!
Atalarımızın “Damda gezeceksen çay, dağda gezeceksen tarhana iç!” sözü yabana atılmayacak kadar değerlidir. 104 yaşında vefat eden adaş büyük dedemin yaşamında en net gözlediğim, kahvaltıda tarhana çorbası ve öğünlerinde yoğurdu hiç eksik etmemesiydi. Uşak’ta protein, mineral ve vitamin kaynağı tarhananın “İçinde 18 doktor var” denir. Glisemik indeksi 20 olan, 100 gramında 14-17 g protein olan tarhana, çorbanın ötesinde farklı tariflerde kullanarak sağlıklı yemekler geliştirebilmek için fırsatlar da sunar aslında. Orta Asya’dan Anadolu’ya kültürümüzün bu değerli mirası, özümüzdür. Herkes kendinden bir şeyler bulur. Birleştiricidir de! Bereketlidir. Zor günlerin ilacıdır! Sağlıktır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.